puukkoo
HeKokit Pihvipizza Heteropizza BP-pizza Kebab-pizza Palanut pizza Leipäpizza Makkara Banaanipizza Loimipizza Sisäfilee Tuplajuusto Kropsu Tortillapizza Tortilla Death Sandwich Sandwich of Pain Makkarapizza Grillaus Pohjatuuli Ylihärmä BBC Minirullakebab Vieraskirja

Kropsu

Kropsu on eteläpohjalainen perinneruoka; ohutta ja rapeaa pannukakkua asenteella. Ei siis mitään etelän vellihousujen pullamössöä. Kropsu valmistuu helposti ja sitä voi kätevästi ottaa mukaan vaikka taskuun ja vedellä naamaan jos alkaa hiukoa. Kropsusta on paljon muunnelmia, tunnusomaisena tekijänä sillä on nimenomaan rapeus, ja tiiviin peräänantamaton pohjalainen asenne.

Kropsun valmistamistilanteeseen ajoi tällä kertaa se, että ruokaa ei ollut, mutta tarvittavat aineet tai ainakin sinnepäin löytyivät kaapista. Kokkina ja syömärinä toimi souler, IRC:n välityksellä ohjeita antoi alkuperäisen idean kropsun valmistamisesta saanut Pakastin ja virallisena tarkkailijana toimi ifreq.

Jauhot sekoitetaan maitoon, samoin suola ja kananmuna. Jotkut antavat taikinan turvota hetken ennen paistamista, ei välttämättä tarvitse. Kuten normaalia, kaapista ei löytynyt ihan tarpeeksi kaikkea, vaan puolikasta maitotölkkiä jatkettiin parilla desillä kermaa ja lorauksella vettä. Määriä mitattiin parin desin juomalasilla. Lisäsimme taikinaan myös hieman korppujauhoja, leivänmurutkin käyvät hyvin.

Sitten levitetään uuninpellille voita ja kaadetaan taikinaa ohuelti, noin sentin vahvuudelta. Netistä löydetyssä ohjeessa uunin lämpötila oli liian alhainen, kokeilumme todisti tarvittavan lämpötilan olevan 220 astetta. Ennen uuniin laittamista taikinan päälle ripotellaan sokeria, ettei siitä tule kohokuorista.

Kropsun kuori pullisteli ja kohosi kuplille paikoitellen uunissa, tässä tilanteessa kuplia voi truivaasta puhki puukoolla tai muulla teräaseella. Kokkimme yllätykseksi tämäkään ruokalaji ei lopulta ollut pahamainenen Kuolemakakku(r), vaan tuloksesta tuli aivan onnistunut ja se nautittiin mansikkahillon kera. Kropsuun voi laittaa myös juustoraastetta, porkkanaraastetta, pinaattia, nokkosenlehtiä, omenaviipaleita fariinisokerin ja kanelin kera tai ihan mitä päähän juolahtaa.

Valid XHTML 1.1 Valid CSS!